söndag 7 november 2010

Irena Peric - Kalmar City

Mode och design är en profil vi har skapat på Hantverksprogrammet, som passar dig som vill arbeta med dina händer inom klädsömnad och utveckla din skapande förmåga. (Profilen hette tidigare Mode/Kläder)


Inom Mode och design får du möjlighet att lära dig tillverka olika plagg från skiss till färdig produkt. Du lär dig också att se modet i ett historiskt perspektiv.


Hantverkaren arbetar ofta ensam. Som egen företagare inom ditt hantverk köper du in, tillverkar, reparerar, gör kvalitetskontroller och betalar räkningar. I din utbildning får du därför bland annat lära dig att bedöma vilka material och verktyg du behöver men även hur man bedömer ekonomisk lönsamhet. Du får också lära dig att själv hitta lösningar på problem som dyker upp. Ibland gäller det att övertyga kunden om att det är omöjligt eller för dyrt att göra som det var tänkt och ni får komma överens om ett annat utförande.
Teori och praktik
På Hantverksprogrammet, Modeoch design, jobbar vi med en blandning av teori och praktik till exempel när det gäller kunskapen om textila material - en kunskap som du behöver för att välja ett lämpligt material till varje plagg. Inom programmet arbetar vi gärna i projekt och samarbetar då med olika ämnen.